péntek, december 10, 2004

Adventben

"Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,

csillogtassátok kedvetek,
legyetek újra gyermekek,
hogy emberek lehessetek!"
Wass Albert

"Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen. ... Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. ... mindenek fölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl rá testben és lélekben.S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre."
Márai Sándor


"... amit a pásztor látott, azt mi is megláthatjuk, mert az angyalok minden karácsony éjjel fent lebegnek az égben, csak észre kell vennünk őket.És nem a gyertyáktól, nem a lámpáktól függ, nem a holdvilágtól, avagy a napfénytől függ, hanem az a legfontosabb, hogy olyan szemünk legyen, amely meglátja az Úr dicsőségét."
Selma Lagerlöf


"Isten nem tolakodó. A benned lévő űrt csak úgy tölti be, ha kívánod és magadba hívod Őt. Vágyakozás nélkül nincs élő kapcsolat."
Simon András


"Angyal zenéje, gyertyafény -kincses kezem hogy lett szegény? Nem adhattam ma semmi mást, csak jó, meleg simogatást."
Áprily Lajos


"Az emberek más és más utakon keresik a beteljesülést és a boldogságot. Ha nem a te utadon vannak, az még nem jelenti azt, hogy elvesztek."
H. Jackson Brown, Jr.


"Az ember sosem tudja, mi is az a karácsony, amíg egy idegen országban el nem veszíti."
Ernest Hemingway

"Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben."
Juhász Gyula


"Tudtam, vártam, akartamLestem, kérleltem, hallgattam. Néma nesz. Csak a néma nesz szólt hozzám. Talán már nincs is. Talán már nincsen szeretet. Már nincsen semmi. Nincs mi szívetekbe mondja: Ez itt az Ünnep! Helyette megyünk. Áramlunk. Tesszük, mit tenni kell. Nem nézünk, csak bámulunk. Birkaként várunk, s mondjuk: Ez itt az Ünnep! NE TEDD EZT!"
Schaller Balázs

"Bántja lelkem a nagy város
Durva zaja,
De jó volna ünnepelni
Odahaza.
De jó volna tiszta szívből
- Úgy mint régen –
Fohászkodni,
De jó volna megnyugodni.

De jó volna, mindent
Elfeledni,
De jó volna játszadozó
Gyermek lenni.
Igaz hittel, gyermek szívvel
A világgal
Kibékülni,
Szeretetben üdvözülni."
Ady Endre

"Örömöm sokszorozódjék a te örömödben. Hiányosságom váljék jósággá benned. Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."
Weöres Sándor

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

tetszik a blogod. foleg a mottod. igy ev vegen azt hiszem nem akarko mar gyoztes lenni, de kozvetkezo evben jo lesz:). meg az unnepi idezetek.
almoska